GELE KOORTS

Gele koorts is een wordt veroorzaakt door een virusinfectie waarvan de symptomen kunnen variëren van een griepachtige ziekte tot een mogelijk fataal orgaanfalen. Het virus wordt verspreid via muggen die overdag steken.

Recent zijn er uitbraken van gele koorts opgetreden in Brazlië en Afrika.Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige reisinformatie

Loop ik risico op gele koorts?

Gele koorts komt voor in tropische delen van Afrika en Zuid-Amerika.

Recent zijn er uitbraken van gele koorts opgetreden in Brazlië en Afrika.

Hoewel het zelden voorkomt dat reizigers gele koorts oplopen, loopt iedereen die naar een gelekoortsgebied reist, risico. Het risiconiveau is afhankelijk van de volgende factoren:

  • naar welk gebied je gaat
  • in welk seizoen je reist
  • hoelang je er blijft
  • wat je gaat doen

Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op gele koorts en hoe je jezelf kunt beschermen.

Hoe kan ik gele koorts oplopen?

Gele koorts kun je krijgen door een steek van een besmette mug.

De muggen zijn ofwel bij de geboorte besmet, ofwel nemen ze het gelekoortsvirus op wanneer ze besmette apen of besmette mensen steken. Ze kunnen het virus daarna overdragen op andere mensen. Gele koorts kun je niet rechtstreeks van besmette apen of mensen krijgen – het kan alleen via de steek van een besmette mug.

Deze muggensoort is met name actief in de uren na zonsopgang en vóór zonsondergang.

Besmet

De muggen die gele koorts verspreiden zijn vrouwtjesmuggen die behoren tot de Aedes- en Haemagogus-soorten.

Wat zijn de symptomen van gele koorts?

De symptomen beginnen meestal 3-6 dagen na het moment van besmetting en kunnen zijn:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Verlies van eetlust

De meeste mensen zijn na 3-4 dagen hersteld.
Echter, 15-25% van de mensen ontwikkelt binnen 24 uur na ogenschijnlijk herstel een ernstige ziekte met mogelijk bloeding in de mond, ogen, oren en maag, zeer gele ogen en huid (‘geelzucht’ genaamd), nierbeschadiging en orgaanfalen. Bij 20-50% van de mensen met deze ernstige vorm, is de besmetting fataal.

Kan gele koorts worden behandeld?

Er bestaat geen specifieke behandeling voor gele koorts, enkel ondersteunende zorg en symptoomverlichting

Denk eraan…

Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op gele koorts en hoe je jezelf kunt beschermen.

Hoe kan ik gele koorts voorkomen?

Probeer muggensteken te voorkomen terwijl je reist.

Daarnaast is er een vaccin tegen gele koorts beschikbaar. Er zijn landen die vragen om een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts.

Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op gele koorts en hoe je jezelf kunt beschermen.

Lijst

Voor sommige landen is de gelekoortsvaccinatie verplicht. Voor reizen naar deze landen is een geldig internationaal vaccinatiebewijs (de ‘vaccinatiekaart’ ofwel Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe) vereist. Dit ontvang je bij vaccinatie in een geregistreerd vaccinatiecentrum voor gele koorts. Wanneer een vaccinatie verplicht is, dient deze minimaal 10 dagen voor aankomst te zijn toegediend.

Wanneer je niet beschikt over een geldig vaccinatiebewijs, kan dit tot problemen leiden bij aankomst in het land. Als je om medische redenen geen gelekoortsvaccinatie hebt gekregen, moet je een uitzonderingsbrief van je arts kunnen voorleggen.

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je per land opzoeken of een gele koorts vaccin verplicht is, of aanbevolen wordt vanwege het risico op gele koorts. Op deze website kun je ook opzoeken of jouw vaccinatiecentrum erkend is voor de vaccinatie tegen gele koorts.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.