POLIO

Polio (volledige naam ‘poliomyelitis’) wordt veroorzaakt door een virusinfectie die in ernst kan variëren van geen of lichte symptomen tot ernstige complicaties als verlamming. Het wordt meestal verspreid via besmet voedsel en water of door nauw contact met besmette mensen.Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige reisinformatie

Loop ik risico op polio?

Hoewel polio inmiddels in de meeste landen van de wereld niet meer voorkomt, blijven de gepubliceerde aanbevelingen van kracht om heropflakeringen te controleren.

Update over polio

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt advies uit voor reizigers met betrekking tot de landen waar poliobesmetting voorkomt.

 • Als je meer dan 4 weken verblijft in een volgens WHO hoogrisicoland, moet je een gedocumenteerde herhalingsdosis van het poliovaccin krijgen tussen 4 weken en 12 maanden voordat je het land waar poliobesmetting voorkomt, verlaat
 • In geval van een onvermijdelijke, op het laatste moment geplande reis naar of vanuit het land waar poliobesmetting voorkomt, moet je vóór vertrek een herhalingsdosis van het poliovaccin krijgen, als je geen gedocumenteerde dosis van het poliovaccin gekregen hebt in de afgelopen 12 maanden
 • Controleer of je je poliovaccinaties volgens het vaccinatieprogramma voltooid hebt. Volwassenen die eerder 3 of meer doses van het poliovaccin gekregen hebben, moeten ook nog een eenmalige herhalingsdosis krijgen
 • Overleg met je huisarts of reiskliniek welk bewijs van vaccinatie of profylaxe nodig is voor je reis

Je kunt risico lopen als je naar een gebied reist waar polio heerst, maar dit risico is laag voor reizigers en is afhankelijk van diverse factoren:

 • Naar welk gebied je gaat
 • Hoelang je er blijft
 • Normen qua leefomstandigheden en voedsel- en waterhygiëne tijdens je reis

Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek bezoekt voor een volledige beoordeling van je gezondheidsrisico’s en een passend advies over eventuele voorzorgsmaatregelen tegen poliobesmetting.

Hygiëne

Mensen die naar plaatsen reizen met gebrekkige hygiënische, sanitaire of woonvoorzieningen, waar het voedsel of water besmet kan zijn, lopen een hoger risico.

Hoe kan ik polio oplopen

Het poliovirus is gewoonlijk aanwezig in de ontlasting van een besmette persoon.
De kans op blootstelling aan het poliovirus kan toenemen als je:

 • water drinkt uit een waterbron die besmet is met menselijke ontlasting
 • voedsel eet dat in aanraking is geweest met menselijke ontlasting, met name:
  • ongekookte groenten of vruchten die dicht bij de grond groeien en besproeid zijn met ongezuiverd rioolwater
  • zeevruchten als oesters en kokkels die in besmette wateren leven en rauw worden gegeten

Je kunt ook in aanraking komen met het poliovirus door in vuil, besmet water te zwemmen.

Wat zijn de symptomen

De meeste mensen die polio oplopen, krijgen geen symptomen. Bij degenen die ze wel krijgen, beginnen ze meestal 3-21 dagen na het moment van besmetting. De symptomen kunnen zijn:

 • Koorts, griepverschijnselen
 • Zere keel
 • Misselijkheid en braken, buikpijn, diarree of constipatie

Mensen zijn meestal binnen een week van deze symptomen hersteld.

Bij een klein aantal mensen kan ook ontsteking optreden van het vlies dat de hersenen en het ruggenmerg bekleedt (‘meningitis’ genaamd), met als symptomen mogelijk een stijve nek, rug en/of benen gedurende 2-10 dagen, waarna volledig herstel optreedt.

Minder dan 1% van de mensen met polio ontwikkelt verlamming in een of beide benen, armen en/of in de ademhalingsspieren. Van de mensen die deze verlammingsvorm van polio ontwikkelen, blijft ongeveer een kwart verlamd – meestal in het been. De verlamming kan soms fataal worden, met name als de ademhalingsspieren verlamd raken.

Heel af en toe kunnen mensen die volledig van polio hersteld zijn, na 15 jaar of langer spierzwakte ontwikkelen – dit heet ‘postpoliosyndroom’.

Kan polio worden behandeld?

Er is geen specifieke behandeling voor polio, enkel ondersteunende zorg. Deze kan bestaan uit beademing en fysiotherapie.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.