MENINGOKOKKENMENINGITIS

Meningitis, of ontsteking van de meninges, kan worden veroorzaakt door verschillende verwekkers: virussen, bacteriën,mycobacteriën, schimmels en gisten, amoeben en wormen. Meningococcus is een van de bacteriën die bacteriële meningitis veroorzakenNaar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige reisinformatie

Loop ik risico?

Er zijn verschillende serotypes maar de belangrijkste zijn de serotypen A, B en C, en in mindere mate de serotypen X, Y en W135. Meningococcus A is voornamelijk aanwezig in Afrika en meningokokken B in het noordelijk halfrond, terwijl serotype C veel minder vaak voorkomt sinds het wijdverbreide gebruik van het monovalente geconjugeerde vaccin tegen Meningokokken C bij jonge kinderen. Meningokokken W135 komt minder vaak voor, maar het aantal gevallen neemt in sommige landen toe (vooral in West-Afrika, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, in Australië). Meningitis Y is ook aann het stijgen in sommige Europese landen;

Een regio ten zuiden van de Sahara dat de ‘meningitisgordel’ heet; dit strekt zich uit van Senegal in het westen tot Ethiopië in het oosten. In 2009 werden er tijdens de ergste epidemie van de laatste jaren ruim 78.000 vermoedelijke gevallen van meningokokkenmeningitis gemeld in 14 Afrikaanse landen, met ongeveer 4000 sterfgevallen als gevolg.

Waar reizigersziekten kunnen voorkomen, kan snel veranderen. Zie voor meer informatie over epidemieën de gespecialiseerde websites en laat je adviseren door je huisarts of reiskliniek.

Het risico kan hoger zijn als:

 • je naar een gebied gaat waar meningokokkenmeningitis heerst (bijvoorbeeld de meningitisgordel) of waar een epidemie heerst
 • je bij plaatselijke bewoners woont of met hen werkt
 • je gedurende langere tijd reist
 • je werkzaam bent in de gezondheidszorg
 • je weerstand laag is en of je milt mist.

Ook als deze voorwaarden niet van toepassing zijn, betekent dit niet dat je geen risico loopt. Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek je huisarts, praktijkverpleegkundige, reiskliniek of vaccinatiecentrum bezoekt voor een volledige beoordeling van je gezondheidsrisico’s en om te weten te komen of je voorzorgsmaatregelen tegen meningokokkenmeningitis moet nemen.

Hoe kan ik het oplopen?

De meningokokkenbacterie is aanwezig in de ademhalingsdruppeltjes (uitgeademde vochtdruppeltjes) van een besmette persoon. Je loopt de meeste kans om meningokokkenmeningitis op te lopen als een besmette persoon dicht bij je hoest of niest en je deze druppeltjes inademt.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van meningokokkenmeningitis komen door ontsteking van het vlies dat de hersenen en het ruggenmerg bekleedt. Bij sommige mensen kan meningitis snel leiden tot bloedvergiftiging (‘sepsis’).
De symptomen beginnen meestal abrupt en kunnen zijn:

 • Gevoeligheid voor fel licht
 • Koorts, hevige hoofdpijn, verwarring, slaperigheid, convulsies (febriele), verlies van bewustzijn
 • Nekstijfheid
 • Koude handen en voeten
 • Misselijkheid en braken
 • Rode of paarse uitslag (die niet weggaat als je erop drukt)
 • Spier- en gewrichtspijn.

Baby’s en kleine kinderen kunnen ook weigeren om te eten, huilen meer dan gewoonlijk, zijn prikkelbaar, reageren niet, worden stijf of slap, of ademen heel snel. Meningitis kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een bloedvergiftiging met als gevolg een vertraging van de bloedsomloop, coma, blijvende invaliditeit en zelfs overlijden.
Als je denkt dat je misschien meningitis hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk medische hulp krijgt. Meningokokkenmeningitis is een medisch spoedgeval dat tot ernstige complicaties kan leiden als het niet snel behandeld wordt.

Kan het worden behandeld?

Ja – de behandeling bestaat uit antibiotica. Hou rekening met opname op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.