MALARIA

Malaria is een ernstige infectie veroorzaakt door een parasiet die dodelijk kan zijn. Het wordt verspreid door muggen die ’s nachts steken.Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige reisinformatie

Loop ik risico op malaria?

Malaria komt overal in tropische delen van de wereld voor, waaronder Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië, en sommige eilanden in de Stille Oceaan.

In 2008 waren er wereldwijd zo’n 247 miljoen gevallen van malaria, die tot bijna één miljoen sterfgevallen geleid hebben. Alle personen die naar een gebied reizen waar malaria heerst, lopen risico – zelfs mensen die vroeger in een land met malaria gewoond hebben maar nu in België wonen. Het risiconiveau is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Naar welk gebied je gaat
 • In welk seizoen je reist
 • Welke activiteiten je gaat doen
 • In welk soort accommodatie je verblijft
 • Hoe goed je erin slaagt om muggensteken te voorkomen
 • Of je malariatabletten op de juiste wijze inneemt of niet

Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek bezoekt voor een volledige beoordeling van je gezondheidsrisico’s en om te weten te komen of je malariamiddelen of andere voorzorgsmaatregelen tegen malariabesmetting moet nemen.

Malaria

Mensen die in een malarialand zijn geboren en getogen en daarna naar België gemigreerd zijn, lopen toch risico wanneer ze teruggaan. Ze kunnen weliswaar enige immuniteit opgebouwd hebben terwijl ze in het malariagebied woonden, maar deze immuniteit verdwijnt snel wanneer ze in België komen wonen. Al hun kinderen die in België geboren zijn, hebben helemaal geen immuniteit.

Hoe kan ik malaria oplopen?

Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die Plasmodium heten. Je kunt malaria oplopen door een steek van een mug die met deze parasiet besmet is. De meeste kans op een steek van met malaria besmette mug is ’s nachts, dan zijn deze muggen actief. Ze worden door mensen aangetrokken via onze warmte, geur en de kooldioxide die we uitademen.

Parasieten

De muggen die malaria verspreiden, zijn vrouwtjes die tot de soort Anopheles behoren. Er zijn vijf soorten van de Plasmodium-parasiet die malaria bij mensen kunnen veroorzaken – falciparum en vivax, ovale, malariae en knowlesi. Welke soort je tegenkomt hangt af van waar je verblijft.

Wat zijn de symptomen

Afhankelijk van het soort Plasmodium-parasiet waarmee je besmet bent, kunnen de symptomen al 7 dagen na het moment van besmetting zichtbaar zijn, maar ze kunnen ook maanden en, in zeldzame gevallen, zelfs jaren uitblijven. De symptomen kunnen zijn:

 • Koorts, hoofdpijn
 • Hoesten
 • Spierpijn
 • Rillingen en zweten
 • Diarrhee
 • Bewustzijnsverlies en epileptische aanvallen

Als behandeling van malaria uitblijft, kunnen er zich plotseling ernstige complicaties voordoen, die levensbedreigend kunnen zijn. Verspreiding van malaria naar de hersenen (‘cerebrale malaria’ genaamd), kan tot coma en tot de dood leiden.

Als je tijdens de reis, of tot een jaar nadat je thuisgekomen bent, koorts hebt, is het van wezenlijk belang contact op te nemen met een arts en dat je een malariatest krijgt.

Denk eraan dat malaria een medisch spoedgeval is, en dat je het zelfs kunt krijgen als je de juiste malariamiddelen genomen hebt, hebt geprobeerd muggensteken te vermijden of al een tijdje terug bent in België. Het is dus uiterst belangrijk dat je op tijd door een arts laat onderzoeken.

Kan malaria worden behandeld?

Ja – bij een snelle diagnose kan malaria behandeld worden. De arts doet een test om te bevestigen dat je malaria hebt. De behandeling start vervolgens direct. De exacte behandeling hangt af van het soort parasiet waarmee je besmet bent. Afhankelijk van hoe ziek je bent, kan ziekenhuisopname volgen. Mogelijk krijg je medicatie rechtstreeks in je aderen toegediend via een infuus.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.