DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ENCEFALITIS

Tekenencefalitis of fruhsommermeningoenzephalitis (FSME) of Tickborne encephalitis (TBE) zijn andere namen voor een door teken overgebrachte wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Door teken overgedragen encefalitis wordt gekenmerkt door koorts, hoofdpijn, spierpijn en braken. De ziekte wordt meestal overgebracht door de beet van een besmette teek.Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige reisinformatie

Loop ik risico?

TBE wordt het meeste aangetroffen in Midden-, Oost- en Noord-Europa, vooral in woud- en weidegebieden onder de 1400 m. Er zijn ook kleinere risicogebieden in China, Japan en de Russische federatie, inclusief Siberië.

Je kunt risico lopen als je naar een land reist waar TBE heerst. Je risiconiveau hangt af van de volgende factoren:

  • naar welk gebied je gaat
  • in welk seizoen je reist
  • hoelang je er blijft
  • wat je gaat doen

Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op TBE en hoe je jezelf kunt beschermen.

Seizoen

Teken zijn er tijdens de maanden april tot en met november, met enige variatie door de buitentemperatuur.

Activiteiten

Activiteiten als wandelen, kamperen of werken in bosgebieden kunnen de kans op blootstellingen aan besmette teken vergroten.

Hoe kan ik TBE oplopen?

Je kunt TBE oplopen door een beet van een besmette teek. Aangezien het speeksel van de teek een verdovend middel bevat, voel je daar meestal niets van. Controleer je lichaam dus regelmatig en verwijder zo nodig de teken.

De teken nemen het TBE-virus over wanneer ze besmette dieren bijten (met name kleine zoogdieren als muizen en veldmuizen, boerderijdieren als schapen en runderen, en sommige vogels). Ze kunnen het daarna op mensen overbrengen.

De teken die TBE verspreiden, leven in of nabij bossen, wouden, graslanden, weiden en rivieroevers, vooral op het platteland, maar soms ook in parken van grote steden. Je vindt ze meestal in vegetatie laag bij de grond of aan de onderkant van planten. Pas op dat ze vanaf de plant niet op je vallen als je langsloopt.

Het is ook mogelijk om TBE op te lopen door het drinken van ongepasteuriseerde zuivelproducten die gemaakt zijn van de melk van besmette dieren. Je krijgt TBE niet van andere besmette mensen.

Wat zijn de symptomen?

De eerste symptomen beginnen meestal rond 4-28 dagen na besmetting. Deze lijken vaak op kenmerken van een griep en kunnen bestaan uit:

  • Koorts
  • Hoofdpijn, vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Misselijkheid en braken

Deze symptomen duren meestal zo’n 1-8 dagen en daarna herstellen de meeste mensen volledig.

Echter, ongeveer een derde van de mensen die de eerste symptomen hadden, zal zo’n 1-20 dagen na ogenschijnlijk herstel, een ernstigere fase van de ziekte ontwikkelen.

Ongeveer een derde van deze gevallen loopt uit op ontsteking van de hersenen (dat is de betekenis van ‘encefalitis’), en dit kan leiden tot verlamming, blijvende invaliditeit en zelfs overlijden. De kans hierop is echter klein.

Volwassenen van boven de 40 jaar lopen meer kans om encefalitis te ontwikkelen, en het risico op complicaties is hoger bij mensen van boven de 60 jaar.

Kan TBE worden behandeld?

Er is geen speciale behandeling voor TBE, alleen symptoombestrijding.

Denk eraan…

Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op TBE en hoe je jezelf kunt beschermen.

Hoe kan ik TBE voorkomen?

Het is belangrijk dat je probeert om tekenbeten te voorkomen terwijl je reist.

Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen TBE, bekijk je de adviespagina over insectenbeten/-steken.

Gebruik de reisplanner om je te helpen alle informatie over je reis te verzamelen. Druk de informatie af en neem mee naar de reizigersconsultatie.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.