TETANUS

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die spierkrampen en extreme spierstijfheid kan veroorzaken en tot mogelijk fatale complicaties kan leiden. Een infectie wordt meestal opgelopen via besmette aarde die in snij- en andere wonden terechtkomt.Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige reisinformatie

Loop ik risico?

Als je niet voldoende tegen tetanus gevaccineerd bent, loop je risico ongeacht waar ter wereld je reis naartoe gaat. Geen enkel land is vrij van de tetanusbacterie.

Hoewel tetanus overal ter wereld aangetroffen wordt, komt de ziekte met name voor in ontwikkelingslanden.

Hoe kan ik tetanus oplopen?

De tetanusbacteriën zijn als sporen aanwezig in de darmen van de meeste zoogdieren, zoals paarden, schapen, runderen, honden, katten, ratten, cavia’s en kippen. Deze sporen komen in de uitwerpselen van de dieren terecht, die daarna de aarde besmetten; dit houdt in dat er overal in het milieu sporen van tetanus zijn.
Je kunt tetanus krijgen wanneer er aarde, vuil of mest met deze sporen in snij-, schaaf- of andere wonden terechtkomen. Het hoeft geen diepe of ernstige wond te zijn – zelfs kleine wondjes als een prik door de doorn van een roos kunnen besmet raken.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er tetanussporen in je lichaam terechtkomen via:

  • beten van dieren
  • contact met straatvuil, bijvoorbeeld als je op straat gevallen bent en je been aan iets hebt gescheurd
  • brandwonden
  • kleine prikverwondingen zoals die die ontstaan tijdens tuinieren

Je kan tetanus niet rechtstreeks van andere besmette mensen krijgen.

Wat zijn de symptomen?

De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 3 tot 21 dagen maar kan zelfs maanden zijn.

De spierkrampen kunnen enkele minuten aanhouden. De spierkrampen en -stijfheid verplaatsen zich van boven naar beneden in het lichaam.

Kan tetanus worden behandeld?

Ja – tetanus kan op de intensive-careafdeling van een ziekenhuis behandeld worden.

Tetanus wordt meestal behandeld met een combinatie van behandelingen, zoals antibiotica, spierontspanningsmiddelen en antitoxines. Mogelijk is beademing nodig tot je weer zelfstandig kunt ademen.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.