JAPANSE ENCEFALITIS

Japanse encefalitis (JE) wordt veroorzaakt door een virusinfectie die in de meeste gevallen geen of geen specifieke symptomen veroorzaakt, maar die bij sommige mensen wel kan leiden tot een mogelijk fatale ontsteking in de hersenen. Het virus wordt verspreid via muggen die ’s nachts steken.Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige reisinformatie

Loop ik risico?

Zoals de naam al aangeeft, werd JE voor het eerst ontdekt in Japan, maar JE komt inmiddels voor in de meeste landen in Azië en in enkele afgelegen delen van het noordoostelijk deel van Australië.

Je loopt risico als je naar een gebied reist waar JE heerst, al komt het zelden voor bij reizigers die voor korte tijd reizen, met name als ze alleen stedelijke gebieden bezoeken. Het risico kan hoger zijn als:

  • je gedurende langere tijd reist en tijd doorbrengt in plattelandsgebieden, rijstvelden en varkenshouderijen tijdens het transmissieseizoen
  • je bepaalde activiteiten verricht als veldwerk, kamperen of fietsen in landelijke gebieden, zelfs tijdens korte reisjes

Ook als deze voorwaarden niet van toepassing zijn, betekent dit niet dat je geen risico loopt. Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek bezoekt voor een volledige beoordeling van je gezondheidsrisico’s en een passend advies over eventuele voorzorgsmaatregelen tegen JE-infectie.

Het transmissieseizoen (waarin JE de neiging heeft zich te verspreiden) valt vaak samen met het regenseizoen en is afhankelijk van het reisgebied. In Japan en Korea is dit meestal mei tot september. In Thailand, Cambodja en Vietnam van april tot oktober. En in Nepal en Noord-India van september tot december. In Maleisië, Indonesië en de Filippijnen is de kans op besmetting het hele jaar door aanwezig.

Wat zijn de symptomen van Japanse encefalitis?

De meeste mensen die JE oplopen, krijgen helemaal geen symptomen, of krijgen enkel een lichte, niet-specifieke griepachtige ziekte. Kinderen en ouderen hebben meer kans om symptomen van encefalitis (ontsteking van de hersenen) te ontwikkelen, die ernstig kunnen zijn. Deze symptomen uiten zich gewoonlijk 6-16 dagen na het moment van besmetting en kunnen bestaan uit:

  • Hoge koorts
  • Hoofdpijn, duizeligheid, epileptische aanvallen, verwarring
  • Stijve nek

Bij anderen kan encefalitis leiden tot blijvende invaliditeit en zelfs tot overlijden. Sommige mensen houden er langdurige problemen in hun zenuwstelsel aan over, zoals verlamming, spraakmoeilijkheden of evenwichts- en coördinatieproblemen. Ongeveer een derde van de mensen die symptomen krijgen, kan aan de ziekte sterven.

Kan Japanse encefalitis worden behandeld?

Er bestaat geen specifieke behandeling voor JE, enkel ondersteunende hulp in het ziekenhuis voor diegenen die encefalitis krijgen.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.