VOYAGER AVEC VOS ENFANTS.

OP REIS MET JE KINDEREN: BEREID JE

FAMILIE GOED VOOR

Naar een nieuw land reizen kan voor kinderen heel spannend zijn. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en door hun jonge leeftijd kunnen ze vatbaarder zijn voor bepaalde ziekten.
Zorg dus dat je weet hoe je je op de reis moet voorbereiden, wat de risico’s voor de jonge reizigers zijn en hoe je ze kunt vermijden.


Reizen in het buitenland?

Reisinformatie verkrijgen

Zorg dat je gezin klaar is voor vertrek

Aangezien jonge reizigers vatbaarder kunnen zijn voor bepaalde aandoeningen is het aan te raden om extra maatregelen te nemen:

  • Zoek uit waar de dichtstbijzijnde arts is op de bestemming en wat het telefoonnummer is voor spoedgevallen in dat land
  • Als iemand een medische aandoening heeft of vlak vóór vertrek ziek wordt, bezoek dan de huisarts en laat controleren of het gezinslid nog gezond genoeg is om te reizen
  • Zorg dat het hele gezin de juiste ziektekostenverzekering voor de reis afsluit, die alle activiteiten dekt
  • Als je in Europa reist, zorg dan dat iedereen een geldige gezondheidskaart (European Health Insurance Card, EHIC) heeft – als je die niet hebt of als deze verlopen is, vraag deze opnieuw aan of verleng hem.
  • Check de vaccinatiestatus van baby’s en kinderen volgens het vaccinatieprogramma en bespreek tijdens het reisadvies of hier aanpassingen in nodig zijn
  • Denk aan zonnebrandcrème, insectenrepellent en een EHBO-kit – grotere apotheken en gespecialiseerde campingwinkels hebben vaak kant-en-klare EHBO-kits in voorraad; je kunt er ook zelf eentje samenstellen.

Bekijk voor meer informatie en algemeen reisadvies onze pagina Veelgestelde vragen. En vergeet niet alle andere artikelen op de algemene checklist voor reizigers, om zeker te weten dat het hele gezin klaar is voor vertrek.

EHBO-kit

Als je een eigen EHBO-kit samenstelt, denk aan pijnstillers, diarreetabletten, antiseptische crème, pleisters, verbandjes en rehydratatietabletten of -poeders.

Zonnebrand

Kinderen en baby’s zijn extra gevoelig voor de zon en kunnen sneller verbranden dan volwassenen. De UV-stralen worden door de huid opgenomen, waarbij ze de onderliggende cellen kunnen beschadigen, met zonnebrand, veroudering van de huid en uiteindelijk huidkanker als mogelijke gevolgen. Zorg dus dat je weet hoe het hele gezin veilig in de zon kan zijn. Bij kleine kinderen is het van speciaal belang dat je:

  • kinderen onder de 12 maanden nooit buiten in direct zonlicht laat – hou hen altijd onder een parasol of in de schaduw
  • kinderen, kleding met lange mouwen, een hoed met een grote rand en een zonnebril laat dragen
  • bij kinderen de juiste zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) gebruikt
  • hen zegt dat ze niet recht in de zon moeten kijken

Als je kinderen toch verbranden, informeer dan hoe je de huid kunt kalmeren met behulp van het advies op onze pagina. Hoe zich beschermen tegen de zon. Voor verdere informatie, raadpleeg "zon verstandig" op de website http://www.veiligindezon.be.

Zonnebrillen

Zonnebrillen moeten goed aansluiten en 100% van zowel de UVA- als de UVB-stralen kunnen blokkeren.

Zonnebrandcreme

Kies een zonnebrandcrème met een hoge SPF, die zowel de UVA- als de UVB-stralen blokkeert, en denk eraan dat je de zonnebrand 30 minuten voordat ze de deur uitgaan rijkelijk aanbrengt, en dan nogmaals elke 2 uur of nadat ze gezwommen, aan lichaamsbeweging gedaan of gezweet hebben.

Hittepuistjes

Hitte en vochtig weer kunnen op de lange duur voor sommige kinderen niet leuk meer zijn. Helemaal niet als ze ook nog last krijgen van vervelende hittepuistjes. Hittepuistjes ontstaan wanneer zweetklieren geblokkeerd raken en het zweet in hete, vochtige omstandigheden in opgezwollen zakjes onder de huid wordt vastgehouden. Dit leidt tot een rode, jeukende uitslag en een stekend of prikkend gevoel op de huid, meestal op het gezicht, de hals, rug, borst of dijbenen. Soms ontstaan hittepuistjes ook op de buik, lies, oksels, handen en voeten.
Om te voorkomen dat kinderen en baby’s hittepuisjes krijgen, kun je proberen ervoor te zorgen dat ze:

  • niet te veel tijd in de hitte en vochtigheid doorbrengen – laat hen zoveel mogelijk in de schaduw blijven of neem een waaiertje mee
  • losse, honderd procent katoenen kleding dragen

Raak niet in paniek als de kinderen toch hittepuistjes krijgen, het is geen ernstige aandoening en de uitslag gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Wel zijn er een paar dingen die je kunt doen om tot die tijd hun ongemak te verlichten:

  • Verkoel de huid – door hen een koel(e) bad of douche te laten nemen en zo mogelijk een paar uur lang in een kamer met airconditioning te laten verblijven
  • Dep hun huid altijd zachtjes droog na het wassen – wrijf er niet over, want dit doet pijn en maakt de puistjes erger
  • Koelzalf of talkpoeder kalmeert de huid
  • Vermijd dat ze meer tijd in de hitte en vochtigheid doorbrengen, en zorg voor losse, katoenen kleding in plaats van kleding die van synthetische vezels gemaakt is Hittepuistjes komen vaak voor bij baby’s maar zijn niet schadelijk. Maar als de baby uitslag heeft en zich bovendien niet goed lijkt te voelen, raadpleeg dan toch een arts.

Kleding

Synthetische vezels als polyester en nylon houden de hitte meestal gemakkelijker vast dan natuurlijke vezels, dus gebruik bij heet en vochtig weer geen kleren die hiervan gemaakt zijn.

Reisziekte

Reis- of wagenziekte komt vooral voor bij kinderen van 3-12 jaar oud. Door de beweging van auto’s, treinen, vliegtuigen of boten kunnen kinderen bleek en misselijk worden, zich draaierig voelen, koud zweten, gaan kwijlen of braken.
Zo kun je kinderen helpen om zich tijdens de reis beter te voelen:

  • Laat hen in het midden van het vliegtuig of de boot zitten waar de beweging het minst is, en overweeg om een kussen of hoofdsteun te gebruiken, zodat ze beter stil kunnen zitten
  • Ze kunnen beter niet lezen en geen films kijken
  • Open een raampje of zet de airco aan in de auto en stop regelmatig om te pauzeren en wat frisse lucht te krijgen. Laat het ook niet te warm worden
  • Probeer om hen zich te laten ontspannen of geef iets ter afleiding
  • Zorg dat ze niet uitgebreid eten voordat ze op reis gaan
  • Om reisziekte te helpen voorkomen, kun je kinderen vóór aanvang van de reis ook medicijnen geven – je kunt deze in de apotheek kopen. Vraag advies aan de arts of apotheker welke medicatie veilig is voor je kind.

Snij- en schaafwonden

Kinderen zijn dol op spelen en dat gaat meestal goed. Maar er kunnen ook ongelukjes gebeuren. Door snij- en schaafwonden liggen infecties op de loer. Zorg daarom dat je deze wondjes altijd goed schoonmaakt en droog houdt. Neem voldoende pleisters en desinfectiemiddelen mee.

Maag van streek

Diarree is de meest voorkomende ziekte bij reizigers. Bij kleine kinderen kan diarree sneller tot uitdroging leiden.
Lees onze adviespagina over voedsel- en waterhygiëne en verklein het risico op diarree.
Als kleine kinderen toch diarree krijgen, hou er dan rekening mee dat ze sneller uitgedroogd kunnen raken dan volwassenen, dus is het met name belangrijk dat je:

  • een arts raadpleegt, met name als je kind ook braakt
  • je kind schoon water aanbiedt en bij heftige diarree ook orale rehydratatiemiddelen (ORS)
  • een baby borstvoeding blijft geven, indien mogelijk
  • als kinderen met diarree ook braken, uitgedroogd lijken, of koorts of bloed in hun ontlasting hebben, dan direct contact opneemt met een arts.

Hydratatie

Orale rehydratatiemiddelen zijn poeders die je met schoon water mengt om op te drinken. Ze helpen om de zouten en mineralen te vervangen die je door de diarree verloren heeft.

Beten/steken van insecten en teken

Insecten, teken en ander ongedierte kunnen niet alleen vervelend zijn voor kinderen, maar sommige beten/steken kunnen ook pijnlijke huidreacties veroorzaken. Ze kunnen ook ziekten verspreiden; zo kunnen muggen bijvoorbeeld malariadenguegele koorts of Japanse encefalitis overbrengen, en teken kunnen encefalitis verspreiden.
Bekijk dus vóór vertrek onze adviespagina over beten/steken van insecten en teken om te weten te komen waar je op moet letten en hoe je de kleintjes tegen beten/steken kunt beschermen.

Beten van dieren

Laat kinderen in het buitenland geen dieren aaien of voeren, ook niet als andere mensen het doen. Mochten je kinderen toch gekrabd of gebeten worden, of gelikt aan een bestaande wond, zoek dan direct medische hulp, vanwege bijvoorbeeld de kans op hondsdolheid. Ga vóór de reis na of alle gezinsleden volledig gevaccineerd zijn tegen tetanus binnen het vaccinatieprogramma en bespreek tijdens het reisadvies of deze vaccinaties nog geldig zijn.
Probeer te voorkomen dat kinderen door dieren gebeten of gekrabd worden. Leg daarom duidelijk uit dat, hoe lief en schattig honden en andere dieren er ook mogen uitzien, ze heel gevaarlijk kunnen zijn en hen erg ziek kunnen maken. Zorg dat ze weten dat:

  • ze niet naar dieren toe moeten gaan en ze niet moeten aanraken of aaien. Dit geldt ook voor dieren die ziek of ongewoon tam lijken te zijn
  • ze nooit dieren moeten voeren

Je kunt je van tevoren informeren over hoe beten van dieren vermeden en behandeld moeten worden, zodat je het hele gezin beter kunt beschermen.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.