DENGUE (KNOKKELKOORTS)

Dengue wordt veroorzaakt door een virusinfectie met symptomen als koorts, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. Soms kan dengue ernstig verlopen. Soms kan dengue ernstig verlopen. Het wordt verspreid door muggen die overdag steken.



Reizen in het buitenland?

Reisinformatie verkrijgen

Loop ik risico?

Dengue komt voor in delen van Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en het westelijk deel van de Stille Oceaan.

Waar reizigersziekten kunnen voorkomen, kan snel veranderen. Raadpleeg voor meer informatie over epidemieën de gespecialiseerde websites en laat je adviseren door je huisarts of reiskliniek.

Elk jaar zijn er wereldwijd naar schatting ongeveer 50 miljoen gevallen van dengue, waarvan er ongeveer 22.000 dodelijk zijn1.

Je kunt risico lopen als je naar een land reist waar dengue aanwezig is. Het risiconiveau hangt af van de volgende factoren:

  • naar welk gebied je gaat
  • in welk seizoen je reist
  • of je al eerder een dengue-infectie hebt gehad
  • Hoelang je er blijft – maar pas op, want ook bezoekers met een kort verblijf kunnen risico lopen – er is maar één enkele steek van een besmette mug nodig om aan het virus blootgesteld te worden.

Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek bezoekt om te informeren of je een risico loopt op dengue en hoe je jezelf kunt beschermen.

Referentie:

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dengue, countries or areas at risk, 2013. (Dengue, risicolanden of -gebieden) Online beschikbaar op: http://gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/Global_DengueTransmission_ITHRiskMap.png (bezocht op 17/11/2017).

Hoe zou ik dengue kunnen oplopen?

De muggen nemen het denguevirus over wanneer ze besmette mensen (of in sommige gevallen besmette apen) steken. Ze kunnen het daarna overbrengen op andere mensen. Je kunt dengue niet rechtstreeks van andere besmette mensen of besmette apen krijgen maar alleen door een steek van een besmette mug.

De kans op een steek van deze mug is het grootst in de uren na zonsopgang en vóór zonsondergang. Dan zijn deze muggen actief.

Deze muggen broeden graag in regentonnen, regengoten, plassen of bijvoorbeeld bloembakken met water, meestal dichtbij stedelijke woongebieden.

De muggen die knokkelkoorts verspreiden behoren tot de Aedes-muggen.

Wat zijn de symptomen?

Jonge kinderen met dengue hebben soms geen symptomen of kunnen niet-specifieke griepachtige symptomen met huiduitslag hebben.

Oudere kinderen, tieners en volwassenen kunnen symptomen krijgen die ongeveer 5-8 dagen na het moment van besmetting beginnen. Dit betekent meestal plotselinge hoge koorts, die ongeveer 1-5 dagen aanhoudt.

De meeste mensen zijn 3-4 dagen na het verschijnen van de uitslag hersteld.
In zeldzame gevallen kunnen mensen een vorm van de ziekte ontwikkelen die ‘ernstige dengue’ heet (soms ook wel ‘dengue hemorragische koorts’ of ‘DHF’ genaamd). Dit komt het meeste voor bij kinderen onder de 15 jaar die opgroeien in landen met dengue. Het is een mogelijk fatale complicatie met als verschijnselen een plotselinge daling van de bloeddruk (‘shock’ genaamd), onderhuidse bloeding, bloeding van het tandvlees en in de darmen, en orgaanbeschadiging. Hiervoor is dringend ziekenhuisopname vereist.

Kan dengue worden behandeld?

Er is geen specifieke behandeling voor dengue, enkel ondersteunende zorg en behandeling van symptomen als koorts, vochtverlies door braken en bloeding. Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op dengue (knokkelkoorts) en hoe je jezelf kunt beschermen.

Hoe kan ik dengue voorkomen?

Als je denkt dat je op reis risico zou kunnen lopen op dengue, is het belangrijk dat je probeert om muggensteken te voorkomen terwijl je reist. Er is momenteel in Europa geen vaccinatie beschikbaar tegen dengue.
Voor een betere bescherming tegen dengue, bekijk de adviespagina over insectenbeten/steken, En bekijk de reisplanner, die helpt om alle juiste informatie over je reis te verzamelen; je kunt deze afdrukken, bewaren en meenemen naar de reizigersconsultatie.

Denk eraan…

Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op dengue (knokkelkoorts) en hoe je jezelf kunt beschermen.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.