REIZIGERSDIARREE

Diarree komt bij reizigers het meeste voor. Het kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën, virussen en parasieten die zich via besmet voedsel en water verspreiden.



Reizen in het buitenland?

Reisinformatie verkrijgen

Loop ik risico op reizigersdiarree?

Reizigersdiarree kun je overal ter wereld oplopen, maar het komt vaker voor op plaatsen met gebrekkige hygiënische en sanitaire voorzieningen. Het grootste deel van Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika worden als hoogrisicogebieden beschouwd. Gebieden met een middelhoog risico zijn Zuid-Europa, Israël, Zuid-Afrika en enkele eilanden in het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

Tijdens je reis kan het risico op diarree hoger zijn als:

  • je naar een gebied reist met een hoger risico
  • je voedsel koopt op plaatsen met gebrekkige hygiënische of sanitaire voorzieningen
  • je als rugzaktoerist reist

Jonge kinderen, ouderen en mensen die reeds bestaande gezondheidsproblemen hebben, moeten juist voorzichtig zijn. Diarree kan bij hen ernstiger zijn en complicaties veroorzaken.

Ook als de bovenstaande factoren niet op jou van toepassing zijn, betekent dit niet dat je geen risico loopt.

Hoe kan ik reizigersdiarree oplopen?

Reizigersdiarree kun je oplopen door voedsel of water dat besmet is met bacteriën, virussen of parasieten die diarree kunnen veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

Je spreekt over reizigersdiarree als je binnen 24 uur minstens 3 keer dunne of waterige ontlasting hebt. Ongeveer 40% van de reizigers wordt getroffen door reizigersdiarree.

In ongeveer 2% van de gevallen kan de diarree langer dan een maand aanhouden.
Ga naar een dokter als:

  • de diarree na een dag of twee niet opgehouden is
  • je bloed in de ontlasting hebt
  • je hoge koorts hebt
  • je braakt en geen drinken binnen kan houden
  • het om een jong kind of baby gaat

Zoek direct medische hulp bij

  • uitdroging van je baby of jonge kind
  • voortdurend braken
  • koorts of bloed in de ontlasting

Kan reizigersdiarree worden behandeld?

Ja – er zijn een paar dingen die kunnen helpen bij reizigersdiarree.

Blijf drinken

Als je diarree hebt, is het belangrijkste dat je niet uitdroogt. Drink dus veel zoals thee, limonade en gekookt water.

Baby’s, jonge kinderen, ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen hebben een hoger risico op uitdroging. In deze gevallen is het een goed idee om orale rehydratatieproducten te nemen, aangepast aan de leeftijd van de reiziger.

Blijf, indien mogelijk, je baby borstvoeding geven.

Wees voorzichtig met melk of andere zuivelproducten tot je volledig bent hersteld.

Medicatie

Je kunt vaak zonder recept middelen kopen om de diarree tijdelijk te stoppen en de misselijkheid terug te dringen. Deze zijn echter niet voor iedereen geschikt. Vraag om medisch advies als je het niet zeker weet.

In sommige gevallen kan een arts een korte antibioticakuur voorschrijven – maar denk eraan dat dit alleen helpt als de diarree veroorzaakt wordt door bacteriën (de antibiotica werken niet als de diarree door een virus veroorzaakt wordt).

Rehydratatie

Orale rehydratatieproducten zijn poeders die je met schoon water mengt om te drinken. Ze helpen om het water, de zouten en mineralen aan te vullen die je door de diarree verloren hebt. Door hun speciale verhouding remmen ze ook de diarree.

Hoe kan ik reizigersdiarree voorkomen?

Om het risico op reizigersdiarree op reis te verkleinen, is het belangrijk om enkele eenvoudige regels voor voedsel- en waterhygiëne te volgen. Bekijk de adviespagina over voedsel- en waterhygiëne om je beter tegen reizigersdiarree te beschermen. De reisplanner helpt je om alle juiste informatie over de reis te verzamelen. Druk de informatie uit je eigen dossier af en neem deze mee naar de reizigersconsultatie bij je huisarts of reiskliniek.

Denk eraan…

Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts of reiskliniek om te informeren of je een risico loopt op reizigersdiarree en hoe je jezelf kunt beschermen.

Raadpleeg voor meer informatie uw arts of een reiskliniek.